daluur Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. ideal Created with Sketch. Instagram Icon Created with Sketch. piekuur Created with Sketch. Created with Sketch. Twitter Created with Sketch. visa Created with Sketch.

Nieuws

Kunst onder water bij TODI

Video door Sunken Dreams Productions

TODI, het eerste indoor duik- en snorkelcentrum in Europa, waar waterliefhebbers een unieke onderwaterervaring kunnen beleven tussen meer dan 4.400 tropische zoetwatervissen, viert zijn tweejarig bestaan.

Met het project kunst onder water voegen we een extra dimensie toe aan het duiken. Beleving onder water betekent in de eerste plaats fauna - we hebben inmiddels meer dan 30 verschillende soorten en 4.400 tropische zoetwatervissen-, gevolgd door flora. Het plaatsen van planten in het bassin was echter minder succesvol door de gezonde eetlust van de vissen. Dit aspect vervangen we door kunst onder water. Naast beleving wordt het publiek tegelijkertijd bewust gemaakt van de schoonheid van de natuur en het belang van ecologie onder water. Wij hopen dat elke bezoeker deze pracht erkent en zijn steentje bijdraagt aan het behoud van de oceanen, het op peil houden van het visbestand en het beschermen van de koraalriffen. Ook niet-duikers kunnen mee genieten. Onze vissen en een deel van de onderwater kunstwerken zijn te bewonderen via onze “Fish View” galerij, een groot raamwerk dat uitkijkt op het bassin.

De Brit Jason deCaires Taylor, bekend voor zijn onderwater sculpturen en galerijen overal ter wereld, is een grote inspiratiebron. Met grote stalen frames tracht hij de onderwaterwereld na te bootsen en een nieuw habitat te creëren voor koralen en vissen. Inmiddels plaatste hij meer dan 800 beelden wereldwijd onder water met als bekendste musea: Moiliner Bay in Grenada (2006); Ocean Atlas in de Bahamas (2014) en Musco Atlantico in Lanzarote (2016). Dit met de steun van DAN (Divers Alert Network), eveneens partner bij TODI. Er werd ook geëxperimenteerd met het maken van olieverfschilderijen onder water door Pascual Mimbela uit Peru.

TODI tracht deze extra beleving in zoet water te creëren. De Babyloniërs en Soemeriërs aanbaden de god Ea of Enki, de god van de zoete wateren. Hij werd beschouwd als schepper en redder van de mens en werd afgebeeld met een visstaart. Dit is een van de oudste verhalen over zeemeerminnen. Mermaiding zit in de lift. TODI verzorgt Mermaid Sunday’s met Meet & Greets en zeemeermin-initiaties. In mei 2019 gaat de 2de editie van de Internationale Merconvention door.  

In dat licht werd op 26 oktober 2018 een nieuw kunstwerk in het water geplaatst. De Beringse metaalkunstenaar Ahmet Akay ontwierp voor TODI een zeemeermin in inox. TODI’s hoofdzeemeermin Celine stond model voor het kunstwerp.

Kunstenaar Ahmet Akay maakt figuratief en abstract werk met recuperatiematerialen uit metaal en inox. Hij won onder andere de Noesen prijs (2002), ontving een eervolle vermelding bij de Mark Macken prijs (2004) en kaapte de 1ste prijs beeldende kunsten te Beringen weg in 2010. Op die manier willen we ook aan de lokale kunstenaars symbolisch ‘zuurstof’ geven om te groeien’.

Ter gelegenheid van het tweejarig bestaan van TODI blikken we tot slot graag even terug en kunnen we enkele mooie cijfers voorleggen.

·        De TODI beleving is fantastisch en wordt door zowel duikers als snorkelaars gewaardeerd. De fauna floreert beter dan verwacht met nu al meer dan 4.400 tropische zoetwatervissen waarvan sommigen moeilijk houdbaar (vb. Tetraodon Mbu). De waterbehandelingsinstallatie laat toe om te voldoen aan alle eisen van Volksgezondheid en de noden voor de vissen. TODI is het eerste duikcentrum in Europa dat de toestemming heeft gekregen om mensen en vissen samen te laten zwemmen en duiken.

·        Het aantal bezoekers steeg met 35 % sinds vorig jaar. Dit is vooral te danken aan een toename van snorkelaars met 82% met de grootste toename in de wintermaanden (tot 100 % meer dan vorig jaar). De duikers kenden een toename van 16 % waarvan in de zomer 46 % meer dan vorig jaar.

·        Het aandeel van duikers uit het buitenland neemt toe. Dit jaar waren 31 % van de bezoekers buitenlanders met op kop de Nederlanders gevolgd door de Duitsers, de Fransen en de Luxemburgers.

·        Onze bezoekers zijn voornamelijk mannen met 66% versus vrouwen met 34%.

·        In de verschillende disciplines worden initiaties en opleidingen aangeboden. Dat TODI op ieders bucket list staat blijkt duidelijk uit het hoge aantal duikinitiaties. Deze tendens is merkelijk zichtbaar door een stijging van 40% ten opzichte van de eerste jaargang. Duikopleidingen zitten ook in de lift. TODI telde dit jaar 25% meer deelnemers in vergelijking met vorig jaar.


x

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg als eerte onze exclusieve aanbiedingen!

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid, wij hechten veel belang aan je privacy.