daluur Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. ideal Created with Sketch. Instagram Icon Created with Sketch. piekuur Created with Sketch. Created with Sketch. Twitter Created with Sketch. visa Created with Sketch.

Nieuws

Sportoase neemt uitbating onderwaterbelevingscentrum TODI over

Beringen – Vijf jaar geleden opende TODI, het indoor onderwaterbelevingscentrum op be-MINE in Beringen, officieel de deuren. Vandaag viert TODI zijn vijfde verjaardag én lichten de oprichters samen met aandeelhouder LRM en Sportoase de toekomstplannen toe. Vanaf 1 januari 2022 zal Sportoase – dé Vlaamse sport- en ontspanningsgroep bij uitstek en de uitbater van het gelijknamige zwembad op be-MINE - ook TODI operationeel gaan leiden. De aankondiging gaat gepaard met de 10.000ste duikinitiatie en een zeemeerminnenoptreden.

In 2016 was TODI het allereerste indoor duik- en snorkelcentrum in Europa met maar liefst 6.200.000 liter water en 2.200 tropische zoetwatervissen. TODI is daarmee een authentieke beleving die is ondergebracht in de voormalige zuiveringsbassins van de steenkoolmijn van Beringen. Ondertussen is het onderwaterbelevingscentrum klaar om de fakkel door te geven en zal Sportoase vanaf 1 januari 2022 de operationele uitbating overnemen. LRM blijft eigenaar van het gebouw én neemt alle aandelen van de oprichters over.

Versnelling hoger

“We zijn klaar voor een nieuw hoofdstuk”, zeggen Wouter Schoovaerts en Dirk Heylen, oprichters en zaakvoerders van TODI. “We wilden TODI uitbouwen tot een unieke bovenregionale activiteit en één van de belangrijkste trekpleisters op deze prachtige be-MINE-site. Dat doel hebben we de voorbije vijf jaar met veel trots en passie gerealiseerd. Daarnaast hebben we duurzame jobs gecreëerd, heeft TODI de Limburgse belevingseconomie een boost gegeven en is dit een plek waar heel wat brandweer- en andere professionele duikers het duiken onder de knie kregen. TODI is ook een schoolvoorbeeld van de originele valorisatie van het mijnerfgoed, waarbij er een perfecte match is met het vroegere gebruik; de opslag van water.”

TODI kreeg het tijdens de coronacrisis zwaar te verduren. Om de toekomst veilig te stellen, gingen de zaakvoerders samen met LRM op zoek naar een sterke en betrouwbare partner die verankerd is op de site. “We hebben er alle vertrouwen in dat Sportoase dit project met veel toewijding zal verderzetten en het verder zal ontwikkelen tot een magneet voor toeristen, duik- en snorkelliefhebbers, ook buiten onze landsgrenzen”, vullen Dirk Heylen en Wouter Schoovaerts aan.

“De tijd is rijp om een versnelling hoger te schakelen”, zegt ook Tom Vanham, CEO LRM. “De operationele overname door Sportoase past perfect in het plaatje om voor nog meer dynamiek, kruisbestuiving en verwevenheid te zorgen tussen de verschillende trekpleisters op be-MINE. Daarnaast heeft LRM altijd een uitgesproken voorkeur voor duurzame samenwerkingen, en ook dat is hier het geval. Sportoase hecht immers veel belang aan een duurzame bedrijfsvoering en doet dat onder andere door het gebruik van ecologische onderhoudsproducten, warmtepompen, zonnepanelen, aangepaste ventilatie en de recuperatie van regenwater.”

De vijfde verjaardag en de aankondiging gaan gepaard met de 10.000ste duikinitiatie en een zeemeerminnenoptreden. Daarmee bewijst TODI nogmaals zijn unieke karakter als recreatieve attractie met een bovenregionale uitstraling. Met jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers, geeft TODI de vrijetijdseconomie in Limburg een flinke boost. Sportoase wil op dat elan verdergaan en zal de complementariteit met andere initiatieven op de mijnsite verder versterken.

“We zijn heel trots dat we TODI als unieke onderwaterervaring binnenkort kunnen toevoegen aan ons aanbod”, zegt Michaël Schouwaerts, Algemeen Directeur bij Sportoase. “Sportoase was al een ongelofelijke bron van beleving, en met deze uitbreiding op de negentien sportieve centra die we vandaag in Vlaanderen al uitbaten, wordt dat belevingsaanbod nog maar eens versterkt. Met de operationele overname van TODI zetten we daarnaast ook een nieuwe stap om meer verwevenheid te creëren op de uitgebreide en veelzijdige site die be-MINE vandaag al is. Samen met aandeelhouder LRM zullen we ook toekomstige duurzame investeringen verder onderzoeken.”

5 jaar TODI

TODI werd officieel geopend op 28 oktober 2016. Een symbolische datum en een eerbetoon aan de geschiedenis van de regio en haar inwoners, want de mijn van Beringen ging exact 27 jaar daarvoor – op 28 oktober 1989 – onherroepelijk dicht. Het indoor duik- en snorkelcentrum is gevestigd in de voormalige zuiveringsbassins en was de eerste in zijn soort in Europa. Er zit maar liefst 6.200.000 liter water in en op dit moment snorkel, zwem of duik je er tussen zo’n 6.000 zoetwatervissen. Het onderwaterbelevingscentrum nam de voorbije maanden bovendien extra maatregelen opdat bezoekers er in alle veiligheid kunnen ontspannen.

De totale investering bedroeg in 2016 negen miljoen euro. TODI is goed voor 30 jobs.


x

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg als eerte onze exclusieve aanbiedingen!

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in ons privacybeleid, wij hechten veel belang aan je privacy.